pondělí 9. března 2015

Naše maso

Při návštěvě Prahy někdo chodí do galerií, muzeí nebo po nákupech, já chodím po hostincích, cukrárnách a hlavně do řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici. Mám to tam hrozně ráda, těším se na ten okamžik, kdy vejdu do pasáže, vezmu za dveře a milá prodavačka mě pozdraví. Tohle je můj svět, řeznictví, kde se to hemží zákazníky, prodává se skvělé zboží a voní tam právě vytažená sekaná z trouby. František Kšána je mezi námi gurmány vyhlášený pražský řezník. Je to sympaťák a usměvavý chlap, pro každou zákaznici si najde vlídné slovo a radu, jak to udělat, aby bylo vše nejúžasnější. I kdybych si tam kupovala kus špeku nebo kelímek sádla, František by mi poradil, jak to udělat, abych si i na chlebu se sádlem a čerstvou cibulí pochutnala. Zažila jsem ho tam pouze jednou, ale jsem za to ráda, protože to je fakt legenda! Abych šla do Cafe Imperial, nechala tam nekřesťanský peníze za to, abych MOŽNÁ potkala Pohlreicha, tak to ne. Já radši pěkně utíkám do řeznictví na sekačku, páreček, burger nebo tatarák. Tam jsem spokojená. :-) A co si tu kupuju? Už jsem měla párečky, špekáčky, anglickou, gothaj a tak. Přiznávám, že u masa mám trochu respekt a bojim se ho, abych něco nepokazila. Tyhle dobrůzky si radši nechám na návštěvu Lokálu, kde z nich dělají skvělé dobroty. Pro některé ženy je známka spokojenosti taška od Diora na lokti, pro mě je to papírová taška od Františka s vonící uzeninou. S tou se nesu po Příkopech a jsem pyšná na to, že mám tak skvělý nákup. Doma pak potěším sebe a svého Ondru.


Tohle je taková dobrá legrácka. Na mém oblíbeném blogu Vývařovna jsem se objevila na fotce, při svém prvním nákupu. Mám na sobě červené šaty a balerýnky s hnědou špičkou.




Burger je dobrý kus mletého masa, v čerstvé křupavé houstičce, položený na troše hořčice se zázvorovou okurkou a čerstvou cibulkou. To vše je dobré zapít douškem Antošova piva.




Tataráček je také výborná záležitost. Pěkná hromádka masa k tomu opečené topinky (nikoliv na sádle, ale pěkně na sucho), stroužek česneku nemůže být na škodu. Vůbec není potřeba dochucovat, prostě tak jak je udělaný, tak je nejlepší. :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat