sobota 24. ledna 2015

Guacamole

Tuto oblíbenou pochoutku k nachos jsem dělala poprvé a myslím si, že rozhodně ne naposledy. Kaloricky je to doslova bomba, ale rozhodně si myslím, že je to lepší, než se cpát brambůrky nebo mastnými slanými buráky. Avokádo je totiž velice bohaté na mononenasycené mastné tuky, které se jako tělesný tuk neukládají a obsahuje veliké množství vlákniny. 

Postup

Vydlabeme si 2 avokáda, která rozmačkáme vidličkou, ne úplně, aby se z toho nestala kaše. Připravíme si 150 g cherry rajčátek a ty znavíme vnitřku, který je zbytečně vodnatý a nakrájíme je na malé kousky. To všechno smícháme a dochutíme solí, čerstvým pepřem a chilli papričkami. Zakápneme limetkovou šťávou (ne citrónovou) a necháme chvíli uležet, aby se všechno krásně propojilo. 




Vycházela jsem z receptu od kamarádky Péti, která pracovala o prázdninách v Americe, kde ho takhle dělali Mexičani a navíc pracovala i v mexické restauraci. Roman Vaněk ve své kuchařce přidává cibulku, místo chilly papriček dává jalapeño a spoustu dalšího. Ačkoliv se kuchařka jmenuje Snadno a rychle, já jsem guacamole dělala snadněji. 

V některých věcech jsme se už dnes posunuli a i v zimě se dá v marketu sehnat bazalka, ale s koriandrem je to těžší. Upřímně se přiznám, že nejsem zastánce toho mít v zimě na okně bazalku nebo petrželku. Protože ty bylinky hrozně trpí a rychle odejdou, protože je vegetační klid. Radši si koupím plocholistou petržel čerstvou a pokud vím, že jí nepoužiji, nakrájím si jí do mrazáku. Budu si muset počkat na jaro a zajet si pro bylinky na trh nebo do zahradnictví. Na to se rozhodně vyplatí počkat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat